Sadnice vinove loze:

sorta Kardinal

Podloga je Kober 5 b.b

dugiLozni kalem (vinova loza) stone sorte Kardinal je selekcionisan u Kaliforniji (SAD). Odlikuje se veoma bujnim čokotom. Bobice su veoma krupne, okruglaste, sa pokozicom ljubicastocrvene boje. grozd veliki ili vrlo veliki mase od 200 do 600g nekad i vise. Veoma je prinosna sorta i ima blagu aromu. Grožđe sazreva veoma rano. Šira sadrži 14 – 18 % šećera i 4 do 5 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je veoma ukusno za potrosnju u svežem stanju, odlično podnosi transport.

sorta Afus Ali

Podloga je Kober 5 b.b

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Afus Ali. Čokot je jak. Grozd je vrlo krupan, izdužen, razgranat. Bobice su vrlo krupne, eliptične, zlatnožute boje. Pokožica debela, glatka, u početku zelene boje a u zrenju dobije žutu, boju ćilibara. Kožica je debela, meso gusto, hrskavo. Neutralnog je mirisa. Zahteva dugačku ili mešovitu rezidbu. Vreme zrenja: početak oktobra.

sorta Muskat Hamburg

Podloga je Kober 5 b.b

logo crni orahLozni kalem (vinova loza) stone sorte Muskat Hamburg. Masa grozda dostiže 400 g. Bobice su krupne, jajolike, plavocrvene posute obilnim pepeljkom. Kao i u drugim područjima i kod nas je omiljen zbog prijatnog ukusa i jakog muskatnog mirisa. Najbolje rezultate postižemo orezivanjem na kraće lukove. Vreme zrenja: polovina septembra.

sorta Muskat Italija

Podloga je Kober 5 b.b

kruska

Lozni kalem (vinova loza) stone sorte Muskat Italija. Grozd je vrlo krupan od 350 do 550 grama, vrlo izdužen. Zrna su mu veoma krupna jajastog oblika,kožica je debela, zelenožute do zlatnožute boje zavisno od zrelosti. Meso je čvrsto, ugodno blagog ukusa. Vodeća je sorta u svetu medju stonim sortama. Vrlo je postojana i dobro podnosi transport. Vreme zrenja: polovina septembra.

sorta Gročanka

Podloga je Kober 5 b.b

lubenicarka

Zrna su velika, malo izduzena sa pokozicom zutozelene boje. Grozd srednje velicine ili veliki, najcesce kupastog oblika. Masa grozda varira od 250 do 300 g. Veoma prinosna sorta, prinos grozdja varira od 18 – 20 000 kg/ha. Sadrzaj secera u grozdjanom soku je od 17 do 19 %, a ukupnih kiselina od 6 do 7 g/l. Period sazrevanja: Sredinom jula.

sorta Demir kapija

Podloga je Kober 5 b.b

arapkaVeoma rana stona sorta stvorena u Radmilovcu, ukrstanjem sorti muskat otonel i kraljica vinograda. Bobice su srednje velicine ili velike, okrugle sa pokozicom zutozelene boje. grozd srednje velicine ili velik, valkasto – kupastog oblika. Masa grozda varira od 120 do 290 g. Prinosna je sorta, prinos varira od 10 – 15 000 kg/ha. Rezidba se izvodi mesovito lukovi se ostavljaju na 8 – 10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca. Prema gljivicnim bolestima srednje otporna.

sorta Beogradska rana

Podloga je Kober 5 b.b

lubenicarka

Ima bujan cokot. Bobice srednje velicine, okruglaste, pokozice zutozelene boje. Grozd veliki, valjkasto – kupastog oblika. Masa grozda varira od 200 do 300 grama. Veoma prinosna sorta, prinos grozdja varira od 20 – 25000 kg/ha. Rezidba se izvodi mesovito, lukovi se orezuju na 8 – 10 okaca, a kondiri za zamenu na 2 okca. Prema gljivicnim bolestima je srednje otporna. Grozdje sazreva veoma rano.

sorta Lasta

Podloga je Kober 5 b.b

arapka

Lozni kalemovi sorte Lasta predstavljaju jednu od najlepših belih hibridnih sorti koje ne zahtevaju hemijsku zaštitu. Grozdovi su srednje veličine a zrna su krupna, čvrsta,zeleno zute boje. Dobro podnosi transport i može puno da se čuva. Nastala je ukršatanjem Muscat de St. Vallier i Ljane. Čokot je srednje bujnosti. Otporna je na plemenjču, sazreva krajem avgusta.

 sorta Moldava

Podloga je Kober 5 b.b

lubenicarka

Lozni kalemovi sorte moldava predstavljaju međunarodni hibrid najomiljeniji među crnim sortama, specifičan po tome što je otporan na zimske mrazeve, filokseru, gljivične bolesti – posebno na plamenjaču i sivu plesan. Sazreva u drugoj polovini septembra. Grozd je krupan, rastresit. Bobica je krupna, ovalnog oblika, tamnoplave boje, bogato prekrivena pepeljkom. Prijatnog , osvežavajućeg ukusa, bez posebnog mirisa.

sorta Ribijer

Podloga je Kober 5 b.b

arapka

Ribijer je sorta koja je stvorena u Francuskoj. U prevodu sa francuskog ribijer znači crno veliko a zovu ga još i Gros Noir. Zrna su krupna,veoma crne boje,okrugla i čvrste kože. Treba ga brati kada je sasvim zrelo i tada mu je boja prelazi u crnoljubičastu. Ima blago sladak ukus. Period sazrevanja: početak oktobra.

sorta Vranac

Podloga je Kober 5 b.b

lubenicarka

To je domaća sorta rasprostranjena u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. U našim uslovima sazreva krajem septembra i veoma je prinosna sorta. Sazrelo grožđe nakuplja i do 24% šećera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonično vino sa posebnim svojstvima. Period sazrevanja: krajem septembra.

Pino šardone

Podloga je Kober 5 b.b

arapka

Francuska vinska sorta. Daje jaka, harmonična vina sa specifičnim bukeom. Veoma je cenjen na svetskom tržištu. Kod nas je veoma zastupljena sorta u poslednje vreme. Period sazrevanja: sredinom avgusta.

sorta Traminac

Podloga je Kober 5 b.b

lubenicarkaTrаminаc je vinska sortа vinove loze, kojа se trаdicionаlno uzgojа u području Ilokа, gde nаlаzi optimаlne pedoklimаtske uslove. U te krаjeve gа je 1710. g. doneo knez Odeschаlchi iz Južnog Tirolа, а ime je dobio po mestu Trаmin, gde je i počeo njegov uzgoj. Trаminаc iz Ilokа je vodeće vino među evropskim trаmincu, čemu u prilog govori činjenicа dа je poslužen nа svečаnosti krunisаnjа engleske krаljice Elizаbete II., Ai pre togа je uvršten među vinа kojа se poslužuju nа engleskom krаljevskom dvoru.

sorta Rajnski rizling

Podloga je Kober 5 b.b

arapka

Rajnski rizling je nemačka vinska sorta rasprostranjena kod nas. Slabo prinosna sorta, ali su vina sveža i harmonična sa veoma prijatnim mirisom. Period sazrevanja: krajem septembra.

 

Vesti

Poseta japanskih agrara na nasim plantazama.

Lozni kalemovi 

 Predstavljamo jednu od najlepših sorti loznih kalemova koja ne zahteva hemijsku zaštitu..

Sadnja

Velika je prednost kada se vocne sadnice posade u jesen ili u rano proleće...